Nyt olemme some-kurssilla edenneet vakavien asioiden äärellä. Tehtävänämme on pohtia tietosuojaa useammasta näkökulmasta. Käytämme kurssilla opiskelijoiden yhteisenä työvälineenä Slack sometool:ia. Siellä kurssilaiset pohtivat tietosuojaa usealta eri näkökulmalta. Osallistuin itsekin aloitettuun keskusteluun ja laitoin siihen miten tietosuojaa toteutetaan työssäni sairaalassa.

Työntekijän, joka käyttää työssään sosiaalisia verkkotyökaluja, pitäisi huomioida, että ei paljasta sosiaalisissa medioissa salassa pidettäviksi määriteltyjä asioita.Työntekijällä pitää olla henkilöiden lupa, jos hän käyttää julkaisuissaan kuvia tai videoita. Kuvat ja videot täytyy olla sellaisia, etteivät ne aseta kuvissa/videoissa olevia huonoon asemaan. Toki työntekijä on somessa töissä, vapaa-ajallakin. Työntekijän kannattaa miettiä, minkälaisen kuvan somen eri profiilit antavat hänestä itsestään ja minkälaisiin asioihin hän kommentoinut ja millä tavalla.

Avoimuus ja rehellisyys somessa antavat tekijästään rehellisemmän kuvan, siitä voi, työntekijän näin halutessaan, olla hyötyä esimerkiksi työnhakuprosessissa. Some-profiili voi olla eräänlainen käyntikortti. Henkiiökohtaisten tietojen jakamisesta voi hyötyä koko työyhteisö esimerkiksi siinä tilanteessa, että työntekijän aiemmasta historiasta löytyy taito, jota voi käyttää työyhteisön tai koko yrityksen kehittämiseen. Mutta somessa on myös se kääntöpuoli, omat käyttäjätunnukset ja salasanat kannattaa pitää salassa, pahimpia tapauksia on nämä some-tilien kaappaukset. Silloin vieras henkilö vahingoitustarkoituksessa kirjoittaa toisen nimissä solvaavia kirjoituksia ja asioita joita oikea henkilö ei olisi koskaan kirjoittanut. Jos sitten henkilötiedot joutuvat väriin käsiin, identiteettivarkaus on vaarallisin asia, vaikka sitä harvoin onneksi sattuu, sellaisen ongelman selvittäminen onkin monimutkaisempaa.

Hain googlesta tietoja omalla nimellä, meitä on useampia Suomessa, joilla on sama etu- ja sukunimi, itsestäni en löytänyt kuin yhden valokuvan, joka on julkaistu paikallislehdessä ja kuva on otettu työpaikallani. Muuta tietoa juuri minusta ei löytynyt. Toki muista samannimisistä oli paljonkin tietoa. Eli sekin täytyy muistaa, että jos hakee hakukoneelta tietoa, onko kyseessä oikea henkilö. Olen ollut tarkka yksityisyydestäni, en jaa tietoa facebookissa kuin vain kavereille ja kaveripyyntöjäkin saan rajoitetusti. Tämä tietoinen valinta, jotain menetän, mutta asiani ovat yksityisempiä. Verkosta voi poistaa tietojaan, mutta varmempi on olla laittamatta sinne sellaisia tietoja, jotka myöhemmin haluaisit poistaa.

Verkossahan kaikki ole sitä miltä näyttää, kuvia voi muokata ja tekstejä voi kirjoittaa toisen nimissä. Siksi verkossa olevaa tekstiin/kuviin pitäisi suhtautua kriittisesti. Tämä koskee varmasti enemmän julkisuuden henkilöitä kuin tavallisia ihmisiä. Mutta some-kommenteilla on saatu aikaan monta myrskyä vesilasissa. Moni  julkisuuden henkilö tarvitsee somekanavia mainostaakseen töitään ja saadakseen niiden kautta uusia työtilaisuuksia. Yritykset tarvivat somea, tieto leviää pienellä vaivalla suurelle ihmismäärälle. Varjopuolena on tietysti se negatiivinen, joskus herjaavakin palaute, mitä ihmiset/yritykset somessa saavat. 

Somen käyttöön työyhteisössä tarvitaan säännöt ja mielestäni löysin hyvät ja ytimekkäät säännöt, jotka oli Oulun kaupunkin laatinut työntekijöilleen. Siellä oli ytimekkäästi ohjattu työntekijöitä, mitä voi tehdä ja mitä ei voi tehdä. Lisäksi oli käyty läpi, mitä somekanavia Oulun kaupunki käyttää. Nämä säännöt tulisi johtoportaan laatia yhdessä työntekijöidensä kanssa. Sillä tavoin ne ovat yhteiset säännöt, johon kaikki sitoutuvat.

Sosiaalinen media on tullut jäädäkseen, mutta en usko, että nykyiset kanavat jäävät ainoiksi tekniikan kehittyessä. Kun opiskelin viimeksi lähes 20 vuotta sitten, ei ollut sosiaalisesta mediasta tietoakaan, onpa jännittävä nähdä, miten asiat kehittyvät seuraavan 20 vuoden aikana. Ensi kertaan!